Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Właściwie każdy kraj na świecie może pochwalić się jakimś specyficznym trunkiem, który wpisuje się w kulturę kraju. Przy napojach alkoholowych zawsze zacieśniają się więzi, a bariery językowe nagle znikają. W Bułgarii w przełamaniu pierwszych lodów pomaga rakija.
W Bułgarii spożywa się ją często przegryzając sałatką szopską Produkcja rakiji Rakija należy do grupy ciężkich napojów alkoholowych. Przypomina bimber, ale w Bułgarii nie określajmy jej tym mianem, ponieważ Bułgarzy z pewnością się oburzą. Bimber to najprościej mówiąc trunek, który wytwarza się w warunkach domowych z dostępnych surowców takich jak ziemniaki lub zboże. Rakija jest więc trunkiem szlachetniejszego pochodzenia, bo produkowanym z owoców. Jej smak jest nieco podobny do brandy. Do produkcji wykorzystuje się często winogrona. Taki trunek nosi nazwę grozdowa rakija. Właściwie wszystkie owoce bogate w cukier nadają się do wytwarzania rakiji. Bułgarzy wykorzystują morele, śliwki, a także płatki róż. Alkohol dostaniemy w każdym sklepie, ale najwyśmienitszym smakiem cieszy się rakija domowa, która zazwyczaj jest też nieco mocniejsza niż ta zakupiona w sklepie. Zawartość alkoholu w sklepowych produktach nie przekracza 40%. W wersji domowej najczęściej wynosi 50-60%, a zdarza się, że nawet 80%. Częstowani rakiją przez bułgarskich gospodarzy mierzmy siły na zamiary. Rakiję z domowej produkcji można kupić bez większych problemów. Odkąd Bułgaria przystąpiła do Unii Europejskiej na domowy alkohol nałożono akcyzę. Chociaż jej wysokość jest równa połowie wysokości akcyzy alkoholi powstających w zakładach produkcyjnych mieszkańcy się zbuntowali. W wielu miejscach wciąż działają małe nielegalne wytwórnie, które sprzedają rakiję najwyższej klasy. Serwowanie rakiji Rakiję podaje się w literatkach o pojemności 30 do 50 ml. Należy ją pic powoli, małymi łyczkami. Jest to mocny alkohol i nie należy pić go dużo. W Bułgarii spożywa się ją często przegryzając sałatką szopską, w której skład wchodzą: pomidory, ogórki, papryka oraz tutejszy ser sirene o znakomitym smaku. Bułgaria - miasta
Bułgaria - co warto wiedzieć
Bułgarska rakija - dodaj komentarz:
|